First BMW, 87' 535i . 2020 Update

Post your photos and videos here!
cek
Posts: 8973
Joined: Mar 18, 2013 6:25 PM
Location: əʞɐl ʇlɐs puɐ əlʇʇɐəs
Contact:

Re: First BMW, 87' 535i . 16/11/2015 Update

Post by cek »

Really nice work.
euronewbie
Posts: 82
Joined: Mar 15, 2012 9:59 AM
Location: Australia

Re: First BMW, 87' 535i . 16/11/2015 Update

Post by euronewbie »

Ok so after leaving the car parked up for a month. As i was driving home it just died at the lights.

No warning no nothing. It had started a bit rough kinda like it was missing, but only just..... then at the lights i go to take off and the engine cuts. cant get it started and long story short have to stop 2 lanes of traffic to get off the road. After that it would crank but not fire.

Image
So after a short tow truck home it was problem finding time... I had a rough guess it may have been fuel related, ie the main pump dying/struggling after sucking through a dead intank pump? fuel pump relay? or something simple like a split in the intake boots?

I checked the intake boots, they were very hard and had splits in them. only small ones though. maybe that was it? maybe only a contributing factor. either way i taped them up and it made no difference. But they were fairly cheap so i just ordered new ones to start crossing out possible causes.

Next was fuel/fuel pump or relay. i swapped out the fuel pump relay with a new relay. No good.
Next was fuel pressure, so i bought an inline fuel pressure gauge, and this is what i got

Image

So according to Bentley pressure was a fair bit down (43.5 (+ or -) 0.9 psi), this lead me to belive it being a fuel pump problem.... So for piece of mind i decided to swap out both fuel pumps.... then i checked the prices! The inline one, not to bad... .but the intank fuel pump assembly :shock: :shock:
After a bit of reading decided to go down the 1971 chevy vega route. IE using one of these pumps with a bit of modification to be the intank pump. ~$30AUD off ebay was a alot better than $300....
John in VA
Posts: 5055
Joined: Feb 12, 2006 1:00 PM
Location: Leesburg, VA

Re: First BMW, 87' 535i . 16/11/2015 Update

Post by John in VA »

I've had similar issues in the past. Clean/wiggle the large electrical connector to the AFM = fixed mine.
euronewbie
Posts: 82
Joined: Mar 15, 2012 9:59 AM
Location: Australia

Re: First BMW, 87' 535i . 16/11/2015 Update

Post by euronewbie »

John in VA wrote:I've had similar issues in the past. Clean/wiggle the large electrical connector to the AFM = fixed mine.
Yeah i checked all of that on my working down through the intake boots, That may have contributed to the problem but im not sure. I would have thought the metal retaining clip would have kept it in pretty well.

Image

So i decided to try to solve a couple problems at the same time.
1) swap out all the vacuum lines in the engine bay with new silicone stuff, to get rid of any vacuum problems (looks good so that a bonus right?)
2)Swap out some old relays with new Bosch ones
3)Put in a new inline Bosch fuel pump
4)swap the hard cracked intake boots with new OE ones.

These are the old cracked intake boots.
Image

The Chevy Vega Ebay pump turned out to be very very very close in dimensions an mounts to the OE BMW one.
Old intank pump out.... minus the fuel level sender and the 'strainer'
Image

The chevy vega pump in. took a bit stuffing around with some fuel hose to make it line up and some 'dodgyness' to fit the strainer on the new pump. As i had bought the fuel pump without the new strainer, but it works and fit back in fine....

Image
Image

The inline pump also got swapped out with a new pump, and just for kicks i swapped the fuel filter out with it too.
Image

And an after shot with the new boots and Vacuum lines in.... its really not that pretty of an engine bay. But it sure does get the job done and for 30yrs old you cant complain hey.
Image
euronewbie
Posts: 82
Joined: Mar 15, 2012 9:59 AM
Location: Australia

Re: First BMW, 87' 535i . 16/11/2015 Update

Post by euronewbie »

And the Beemer work continues.

Several months of faultless driving after the fuel pump shomozzolle, I started to get some vicious sounding knocking under the car on take off. Didnt really take a genius to narrow it down to a stuffed center bearing.

So after a morning of swearing at my exhaust and having dirt and crud fall in my eyes I had the driveshaft out... and yep. it was fairly stuffed...
Image

It was really not that much of an issue to change. Mark everything before pulling it out, be careful with a cir-clip and keep things clean, then preload the center bearing once it was on....

And in much more mundane jobs i got heaps of new OE door trim clips to replace the old perished/destroyed ones. So my door trims now are firmly held in place.
Image
euronewbie
Posts: 82
Joined: Mar 15, 2012 9:59 AM
Location: Australia

Re: First BMW, 87' 535i . 10/04/2017 Update

Post by euronewbie »

So after almost 4 years of being my daily driver the old girl has finally died.

And by died i mean its becoming not worth chasing down little problems/waiting for parts (while riding my bike to/from work) just to get her running again.

My other half wants me to sell it. But there's no way thats happening. The old BMW's are getting rare-ish in AUS, I really like the shape and when its going it drives fantastically. Also the amount of time and money that has been spent on the car would never be recouped if i sold it. So really there is no point.

So i am going to sit on it for a couple of years then start a ground up resto (keeping in mind that majority of stuff ive done will still be good). Its undercover ATM snug under a waterproof car cover.

In all honesty it will give me the opportunity to source and E34 M30 and manual box, Freshen up the engine and then i should have a great weekend car.
The Plan so far is:

-E34 M30 and Manual box
-Saab sunroof swap
-Big brake swap (already got braided lines)
-UCA and LCA poly bush swap (all got them)
-Sub frame out, tidy up, new bushes, paint

Quite alot of work, but ive got the time and most of the parts already. And at least this time there is no pressure to have it done to be a daily driver.



Image
camplo
Posts: 101
Joined: Dec 02, 2016 7:38 PM
Location: Bay Area

Re: First BMW, 87' 535i . 16/11/2015 Update

Post by camplo »

Amazing restore. Sucks to hear its not running but hope to see you get going on this again.
euronewbie
Posts: 82
Joined: Mar 15, 2012 9:59 AM
Location: Australia

Re: First BMW, 87' 535i . 21/03/2021 Update

Post by euronewbie »

So,

It's been 6years since the last update on the old girl.
She's been underwraps since 2015 but is now at my place and well and truly overdue for some work.

Surprisingly she still cranked over and drove for a little bit.
But I've got the time and a shed to spend a bit more time tearing it down and going a bit deeper into a rebuild.

Plans haven't changed much in those 6years.

Rough plan is:
1) tear it down and make sure there's no major rust or structural issues before throwing money at it.
2) decide if i go down the new engine and box route OR make mine manual and just freshen it up.

Image
Image
Image
leadphut
Posts: 4451
Joined: Feb 12, 2006 1:00 PM
Location: Portland, OR

Re: First BMW, 87' 535i . 2020 Update

Post by leadphut »

It's great to see the resurrection of this thread. I'm looking forward to seeing more progress. Good luck and please keep us updated.

:up:
Post Reply